Čo je diabetes?
DIABETES MÔŽE POSTIHNÚŤ KAŽDÉHO
zvýšená hladina glukózy v krvi spôsobená nedostatočnou tvorbou inzulínu/inzulínovou rezistenciou
Diabetes mellitus pochádza z gréckeho slova diabetes („prechádzajúci cez“) a latinského slova mellitus („sladký ako med“), čo poukazuje na hlavné príznaky diabetu – prítomnosť cukru v moči.
Pre diabetes mellitus je typická zvýšená hladina krvnej glukózy spôsobená zníženou alebo žiadnou tvorbou inzulínu. Ak pacient trpí inzulínovou rezistenciou (čo je bežné najmä pri diabete 2. typu), telo má dostatok inzulínu, ale nedokáže ho použiť.
Sacharidy prijímané v potrave sa v tele rozkladajú na glukózu. Táto glukóza je najdôležitejším zdrojom energie pre normálne metabolické procesy v tele. Voľne obieha v tele a je neustále k dispozícii jeho bunkám. Glukóza, ktorú telo okamžite nepotrebuje, sa ukladá v pečeni alebo kostrových svaloch v podobe glykogénu, odkiaľ môže byť kedykoľvek opäť uvoľnená.
Hormón inzulín, vyrábaný v beta bunkách pankreasu a uvoľňovaný do krvného obehu, je v tomto procese kľúčovou látkou. Umožňuje prenos glukózy do svalových, tukových buniek a buniek pečene a navyše reguluje uvoľňovanie glukózy pečeňou. Takto inzulín reguluje hladinu glukózy v krvi. Neexistuje žiadny iný hormón, ktorý by to dokázal.
Po prejavení diabetu nedostatok inzulínu spôsobí, že telo už nie je schopné tráviť sacharidy prijaté v strave. Telu chýba energia a začne spaľovať mastné kyseliny. Výsledné látky – ketóny – spôsobujú hyperaciditu tela, ak sa nedostatok inzulínu okamžite nelieči.
Diabetes sa diagnostikuje pomocou merania hladiny glukózy v krvi. Hraničná hladina glukózy nalačno je 110 mg/dl u osôb, ktoré diabetom netrpia, a nie viac ako 140 mg/dl dve hodiny po jedle (pri použití kapilárnej krvi z končeka prsta). Spôsob liečby závisí od stupňa a typu ochorenia.