Hyperurikémia – zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi
PRÍČINY A NÁSLEDKY
Bolestivý zápal kĺbov/dna
Kyselina močová je konečným produktom metabolizmu proteínov a konzumuje sa najmä s mäsom ako súčasť potravy. Pri vyšších koncentráciách sa v kĺboch môžu tvoriť kryštály, ktoré spôsobia zápal – vtedy dochádza k záchvatu dny, ktorý môže byť veľmi bolestivý.
Hladina kyseliny močovej sa bežne stanovuje pri krvných testoch na diagnostiku alebo kontrolu priebehu dny.
Čo sa myslí zvýšenou hladinou kyseliny močovej v krvi?
Odborný názov pre zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi je hyperurikémia. Možno je Vám lepšie známa choroba s ňou súvisiaca, bežne známa ako dna. Dna vzniká, keď zvýšené množstvo kyseliny močovej v krvi kryštalizuje a hromadí sa v kĺboch. V dôsledku toho dochádza k bolestivému zápalu kĺbov, najčastejšie kĺbu palca na nohe. Ak je tento stav chronický, kyselina močová sa hromadí aj v mäkkom a kostnom tkanive, čo sa prejavuje dnovými útvarmi (tofmi), napríklad na kĺboch prstov na rukách.
K hyperurikémii dochádza, keď je koncentrácia v sére > 6 mg/dl u žien a > 7 mg/dl u mužov.
Ako si môžem zmerať hladinu kyseliny močovej v krvi?
V prípade zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi sa odporúča vykonávať meranie 1x denne meracím systémom Wellion LUNA Trio na posúdenie úspešnosti zmeny stravovania alebo medikamentóznej liečby.
Normálne rozmedzie u zdravého muža: 3,4 – 7,0 mg/dl (0,2 – 0,42 mmol/l)
Normálne rozmedzie u zdravej ženy: 2,4 – 6,0 mg/dl (0,14 – 0,36 mmol/l)
(Rozmedzia slúžia len ako referencia.)
Ako dochádza k hyperurikémii?
Príčiny:
zvýšený príjem purínov v strave
porucha vylučovania kyseliny močovej
zvýšený rozklad buniek, napr. pri rýchlom úbytku na hmotnosti alebo v dôsledku chemoterapie
Približne 80 % kyseliny močovej sa vylučuje obličkami a približne 20 % črevami. Porucha vylučovania býva spôsobená rôznymi ochoreniami (napr. dysfunkcia obličiek). Za hlavnú príčinu sa považuje zmena životného štýlu našej spoločnosti (prejedanie, nedostatok fyzickej aktivity). Preto sa toto ochorenie často objavuje spolu s inými metabolickými poruchami, napríklad s obezitou, vysokým krvným tlakom, zvýšenou hladinou tukov alebo glukózy v krvi. Nazýva sa to „metabolický syndróm“. Mužov zvyčajne postihuje častejšie ako ženy.
Aký vplyv má strava?
Strava je základom liečby zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi bez ohľadu na príčinu hyperurikémie. Strava by mala byť zmiešaná, s nízkym obsahom purínov a na rastlinnom základe.
Čo sú puríny?
Puríny sú proteínovými štruktúrami v jedle, ktoré sa v ľudskom tele rozkladajú na kyselinu močovú a vylučujú sa obličkami alebo črevami. Nie všetky zdroje purínov spôsobujú zvýšenie koncentrácie kyseliny močovej v sére a/alebo znížené vylučovanie.
Základné zásady nutričnej terapie
Obmedzenie jedál živočíšneho pôvodu, napríklad mäsa, údenín, vnútorností a morských plodov
Konzumácia nízkotučných potravín a jedál
Vyhýbanie sa konzumácii nadmerného množstva fruktózy
Denná konzumácia nízkotučného mlieka a nízkotučných mliečnych výrobkov
Vyhýbanie sa konzumácii alkoholu
Normalizácia telesnej hmotnost
Vďaka úprave stravovania je možné znížiť dávku alebo úplne vysadiť lieky na znižovanie hladiny kyseliny močovej v krvi predpísané lekárom. Aby bola liečba úspešná, treba brať do úvahy prípadné užívanie iných liekov alebo prípadný zvýšený rozklad buniek, ktoré môžu spôsobovať hyperurikémiu.
Obmedzenie potravín živočíšneho pôvodu, napríklad mäsa, údenín, vnútorností a morských plodov
Mäso a morské plody sú bohaté na puríny a zvyšujú hladinu kyseliny močovej v krvi. Mäso a mäsové výrobky (napr. údeniny, paštéty) preto jedzte iba 3x za týždeň (1 porcia zodpovedá 120 g mäsa alebo 50 g údenín). Vnútornosti (napr. pečeň, obličky alebo srdce) majú mimoriadne vysoký obsah purínov, a preto sa im treba vyhýbať.
Odporúča sa konzumovať 120 g rýb 1 – 2x týždenne, keďže majú priaznivý vplyv na srdcovo-cievnu sústavu. Naopak, morské plody a mäkkýše by sa mali konzumovať iba príležitostne.
Konzumácia nízkotučných potravín a jedál
Konzumácia veľkého množstva tukov zabraňuje vylučovaniu kyseliny močovej obličkami a vedie k zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi. Konzumujte nízkotučné potraviny a používajte minimálne množstvo olejov a (roztierateľných) tukov.
Povolené denné množstvo:
1 – 2 lyžice rastlinného oleja na prípravu jedál, pri príprave šalátov
max. 1 lyžica roztierateľného tuku
Vyhýbanie sa konzumácii príliš veľkého množstva fruktózy
Fruktóza sa prirodzene vyskytuje v ovocí a často sa používa ako sladidlo pri príprave jedál a nápojov. Vyhýbajte sa ovocným džúsom, smoothie a iným sladeným nápojom. Denná konzumácia max. 2 porcií ovocia (= 2 hrste) je v poriadku. Avšak konzumácia ovocia s vysokým obsahom fruktózy, ako napr. banány a hrozno, by mala byť obmedzená.
Denná konzumácia nízkotučného mlieka a nízkotučných mliečnych výrobkov
Mlieko a mliečne výrobky dokážu znížiť koncentráciu kyseliny močovej v krvi a zároveň sú skvelým zdrojom proteínov. Preto sú ideálne na pokrytie potrebnej dennej dávky proteínov. Denne konzumujte
2 – 3 nízkotučné mliečne výrobky, ako napríklad biely jogurt, tvaroh, cmar a nízkotučný polotvrdý syr.
Pitie dostatočného množstva tekutín
Na zvýšenie množstva kyseliny močovej vylučovaného obličkami by ste mali denne vypiť aspoň 2 litre tekutín. Vhodnými nápojmi sú voda, minerálne vody a nesladené bylinkové a ovocné čaje. Pravidelné pitie kávy môže pomôcť znížiť hladinu kyseliny močovej.
Vyhýbanie sa konzumácii alkoholu
Vo všeobecnosti by ste sa mali vyhýbať konzumácii alkoholu, keďže zvyšuje hladinu kyseliny močovej v krvi. Dochádza k tomu z viacerých dôvodov vrátane toho, že konzumácia alkoholu zabraňuje vylučovaniu kyseliny močovej a zároveň stimuluje jej tvorbu v pečeni. Pivo (vrátane nealkoholického piva) tiež obsahuje puríny, ktoré zvyšujú koncentráciu kyseliny močovej v krvi.
Normalizácia telesnej hmotnosti
Keďže obezita sa spája s hyperurikémiou, je potrebné postupne znížiť telesnú hmotnosť. Zníženie hmotnosti tiež pomáha zlepšiť stav metabolizmu v prípade vysokého krvného tlaku, zvýšenej hladiny tukov a glukózy v krvi. Mali by ste sa však vyhnúť drastickým diétam. Snažte sa schudnúť 0,5 – 1 kg týždenne celkovou zmenou životného štýlu.
Strukoviny – prospešné alebo nie?
Strukoviny (šošovica, fazuľa, hrach, cícer, sója) a produkty vyrobené zo strukovín rovnako ako viaceré druhy zeleniny (napr. špenát a brokolica) obsahujú puríny, napriek tomu však nemajú žiadny vplyv na koncentráciu kyseliny močovej v krvi. Napriek starším odporúčaniam by sa tieto potraviny nemali obmedzovať. Vyhnite sa však ich kombinácii so živočíšnymi zdrojmi purínov, napríklad s mäsom.
Praktické rady
Odstraňujte kožu z rýb, hydiny a bravčového mäsa.
Odporúča sa pripravovať jedlá s malým obsahom mäsa, napr. ryža s mäsom alebo chili con carne.
Vyhýbajte sa údeným výrobkom, pretože proces údenia zvyšuje koncentráciu purínov.
Mäso konzumujte menej často a mäsité jedlá nahraďte vegetariánskymi s cereálnym základom a zeleninou.
Denne konzumujte 3 porcie zeleniny/šalátu a maximálne 2 porcie ovocia (1 porcia = 1 hrsť) – vďaka tomu dosiahnete potrebné denné množstvo vitamínu C. Vitamín C pomáha znižovať hladinu kyseliny močovej v krvi. Medzi potraviny bohaté na vitamín C patrí citrusové ovocie, jahody, sladká paprika, listová zelenina, kapusta a špenát.
Namiesto vývarov z mäsa alebo kostí konzumujte zeleninové polievky, keďže puríny sú rozpustné vo vode.
Vyhýbajte sa hotovým dochucovadlám, omáčkam a bujónom vyrobeným z mäsa. Namiesto nich používajte na dochutenie zeleninové bujóny bez výťažku z kvasníc alebo čerstvé bylinky a zeleninu.
Uprednostňujte nízkotučné spôsoby prípravy jedál, napríklad varenie, dusenie, príprava na pare, restovanie na malom množstve oleja alebo príprava v parnom hrnci
Výber potravín
Odporúčané | Neodporúčané | |
---|---|---|
Nápoje | Voda, (sýtená) minerálna voda, sóda s citrónom, nesladený bylinkový/ovocný čaj > minimálne 2 litre denne | Ovocné džúsy, smoothie, limonády, ľadový čaj, ochutené minerálne vody, energetické nápoje; alkoholické nápoje (alkohol v obmedzenom množstve po konzultácii s lekárom), nealkoholické pivo |
Zelenina, strukoviny, huby | Všetky druhy zeleniny pripravené na prírodno alebo surové, šalát ako príloha, strukoviny, huby | Príprava jedál bez tuku, napr. konzervovaná/v strúhanke obaľovaná zelenina; Kombinácia strukovín a mäsa, údenín, vnútorností |
Ovocie | Všetky druhy surového alebo upraveného ovocia, napr. kompót > Max. 2 porcie ovocia denne | Veľa ovocia, ktoré obsahuje veľké množstvo fruktózy (napríklad banány, hrozno a čerešne) |
Obilniny & cereálne výrobky, zemiaky | Chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, knedličky, polenta, kuskus, pšeno, pohánka, … > podľa možnosti celozrnné verzie, zemiaky | Príprava zemiakov s veľkým množstvom tuku ako chipsy a krokety |
Mlieko & mliečne výrobky | Mlieko a mliečne výrobky (bez obsahu tuku), napríklad biely jogurt, tvaroh, cmar, kyslé mlieko, kefír, skyr | Mliečne výrobky s ovocím, napríklad ovocný jogurt alebo ovocný cmar; syry bez obsahu tuku |
Tuky & oleje | Používanie mierneho množstva rastlinného oleja a roztierateľných tukov na prípravu jedál a šalátov | Prepustené maslo, bravčová masť, škvarková nátierka |
Mäso & mäsové výrobky | Chudé hydinové, hovädzie, teľacie, bravčové mäso, … Chudé mäsové výrobky ako šunka, poľská klobása, teľacia klobása > max. 2 – 3x týždenne 120 g mäsa alebo 50 g údenín | Koža z hydiny, z bravčového mäsa; Vnútornosti a výrobky z vnútorností, ako pečeňové knedličky, slezina na hrianke; Údené mäsové výrobky; Výrobky a jedlá s vysokým obsahom tukov, napríklad potraviny obaľované v strúhanke |
Ryby, morské plody & mäkkýše | Všetky druhy čerstvých rýb s vysokým aj nízkym obsahom tuku > 1 – 2x týždenne 120 g | Morské plody, mäkkýše, koža z rýb, konzervované ryby, údené ryby |
Vajcia | 3 vajcia týždenne | Jedlá z vajec s vysokým obsahom tuku, napríklad hemendex |
Hotové jedlá, droždie, sladkosti & slané pochúťky | Nízkokalorické dezerty ako prírodný tvaroh s ovocím, jablková štrúdľa z lístkového cesta, domáci puding; sladkosti/slané pochúťky s mierou | Hotové výrobky, hotové dochucovadlá a omáčky; výrobky s obsahom veľkého množstva kvasníc, napr. zmesi korenia s kvasnicovým základom; sladkosti s vysokým obsahom tuku, napr. lístkové/rýchle lístkové cesto, šišky, krémové koláče |
V tejto tabuľke sa neuvádza všetko, ale má slúžiť ako návrh a inšpirácia.
Ideen für vegetarische Speisen
Kalte Mahlzeiten
- Mittelfetter Schnittkäse (35% F.i.T.) mit Brot und Gemüse (Tomaten, Paprika, Pfefferoni, Gurkerl)
- Topfenaufstrich (Liptauer, Ei-, Kräuter-, Kürbiskern-, Krenaufstrich) mit Vollkornbrot und Gemüse
- Kichererbsen-, Linsen-, Bohnenaufstrich mit Brot
- Hartes/weiches Ei mit Brot und Gemüsesticks
- Tomate-Mozzarella mit Grahamweckerl
- Griechischer Bauernsalat mit Schafkäse und Ciabatta
- Nudel-/Getreidesalat mit Käse oder Ei und Gemüse
- Bohnen-/Linsen-/Kichererbsensalat mit Gebäck
- Haferbrei mit Obst und Nüssen
- Grießkoch/Milchreis mit ungezuckertem Kompott/Fruchtmus
Warme Mahlzeiten
- Spaghetti mit Tomatensauce oder Zucchinicarbonara
- Gefüllte Zucchinischiffchen mit Erdäpfeln
- Kürbisgemüse mit Polentaschnitten
- Fisoleneintopf mit Brot
- Linsengemüse mit Semmelknödel
- Cremespinat mit Röstkartoffeln und Spiegelei
- Strudeln aus gezogenem Strudelteig mit div. Füllungen wie Gemüse, Spinat-Schafkäse, Kraut, Kürbis
- Gemüse-, Spinat- oder Kürbislasagne
- Eiernockerl mit grünem Salat
- Krautfleckerl mit Salat
- Gemüse-Reispfanne mit gebratenem Tofu
- Erdäpfel-Brokkoli-Auflauf
- Kichererbsencurry mit Reis
- Gemüselaibchen mit Kräutersauce und Petersilerdäpfeln
- Topfenpalatschinken mit ungezuckertem Kompott
- Apfel-Reisauflauf
Finden Sie diesen und weitere Beiträge auch als Ratgeber zum Download als PDF.
Quellen:
Gröbner, W.: Hyperurikämie und Gicht. In: Biesalski, Hans Konrad et al. (Hrsg.): Ernährungsmedizin / Nach dem neuen Curriculum Ernährungsmedizin der Bundesärztekammer. 5. Auflage, Thieme-Verlag, Stuttgart, 2018, S.709–719.
Sautner, J. et al. (ÖGR – Arbeitskreis für Arthrose und Kristallarthropathien): Österreichische Ernährungs- und Lebensstilempfehlungen bei Gicht und Hyperurikämie. In: Zeitschrift für Rheumatologie, 7, Springer Verlag, Berlin Heidelberg, 2015, S.631-636.
Choi, HK et al.: Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men. In: N. Engl. J. Med. 350 (11), 2004, S.1093-1103.
Kaneko, Kiyoko et al.: Total Purine and Purine Base Content of Common Foodstuffs for Facilitating Nutritional Therapy for Gout and Hyperuricemia. In: Biol. Pharm. Bull. 37 (5). Japan, 2014, S.709-721.
Bundesministerium für Gesundheit: Die österreichische Ernährungspyramide, Online im WWW unter URL: sozialministerium.at