Sacharidy

SACHARIDOVÉ JEDNOTKY SJ (= 10 GRAMOV SACHARIDOV)

dôležité zdroje energie pre telo

 

Sacharidy sú najdôležitejším zdrojom energie pre telo. 1 gram sacharidov obsahuje 4,1 kcal energie. Asi 45 – 60 % celkovej dennej energie by malo pochádzať zo sacharidov. Na rozdiel od tukov a bielkovín sacharidy zvyšujú hladinu cukru v krvi (okrem vlákniny). Pri trávení sacharidov vzniká cukor (glukóza), čo vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.


Inzulín-dependentní diabetici musia dbať na to, aby príjem sacharidov zodpovedal dávke inzulínu, aby sa predišlo hypo-  alebo hyperglykémii. Množstvo sacharidov sa v sacharidových jednotkách (1 SJ = 10 g sacharidov).

Diabetici by mali uprednostňovať jedlo, ktoré spôsobuje iba pomalé zvýšenie hladiny glukózy v krvi – ide o glykemický index. Glykemický index pomáha posúdiť rôzne druhy jedál podľa ich vplyvu na zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Rýchlosť zvýšenia hladiny glukózy v krvi závisí od zloženia jedla a spôsobu jeho prípravy. Jedlo s nízkym obsahom vlákniny alebo výrazne upravené jedlo vedie k rýchlemu nárastu hladiny glukózy v krvi, zatiaľ čo jedlo, ktoré nebolo upravené alebo obsahuje veľa vlákniny spôsobuje pomalý nárast tejto hladiny.


Jedlo s vysokým glykemickým indexom (75 – 100 %): glukózové tablety, med, limonády, ovocné džúsy, biele pečivo, škrobová múka, kukuričné lupienky. Jedlo so stredným glykemickým indexom (50 – 75 %): zemiaky, ryža, cestoviny, miešaný chlieb, müsli. Jedlo s nízkym glykemickým indexom (30 – 50 %): celozrnné výrobky, zelenina, ovocie, strukoviny, mliečne výrobky.

 

Glykemický index GI

Spôsob merania vplyvu jedla bohatého na sacharidy na hladinu glukózy v krvi

Štandard: glukóza = 100 %


 
GI 

75-100%napr. glukóza, med, limonády, ovocné džúsy, biele pečivo, škrobová múka, kukuričné lupienky
50-75%napr. zemiaky, ryža, cestoviny, miešaný chlieb, müsli
30-50%napr. celozrnné výrobky, zelenina, ovocie, strukoviny, mliečne výrobky


Výpočet jedál

Ktoré jedlo sa počíta v chlebových jednotkách/sacharidových jednotkách?

  • Kukurica a kukuričné výrobky (chlieb, múka, ...)

  • Prílohy, napr. ryža, cestoviny, zemiaky, knedličky, ...

  • Ovocie, ovocné výrobk

  • Ovocné a zeleninové džús

  • Tekuté mliečne výrobky, napr. mlieko, jogurty, ..

  • Sladká kukurica

  • Skrytý cukor

  • Náhrady cukru (neodporúčajú sa!)

  • Sladkosti pre diabetikov – prečítajte si štítok; (Poznámka: Mnoho týchto špeciálnych sladkostí je bohatých na energiu a tuky)

  • Strukoviny

     


Nepočíta sa

  • Zelenina a šaláty

  • Maslo, margarín, oleje (používajte iba v malých množstvách)

  • Huby

  • Orechy

  • Ryby

  • Mäso, údeniny (Upozornenie: Venujte pozornosť skrytým cukrom a tukom!)

  • Syr

  • Vajcia

  • Umelé sladidlá