Sacharidy
SACHARIDOVÉ JEDNOTKY SJ (= 10 GRAMOV SACHARIDOV)
dôležité zdroje energie pre telo
Sacharidy sú najdôležitejším zdrojom energie pre telo. 1 gram sacharidov obsahuje 4,1 kcal energie. Asi 45 – 60 % celkovej dennej energie by malo pochádzať zo sacharidov. Na rozdiel od tukov a bielkovín sacharidy zvyšujú hladinu cukru v krvi (okrem vlákniny). Pri trávení sacharidov vzniká cukor (glukóza), čo vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
Inzulín-dependentní diabetici musia dbať na to, aby príjem sacharidov zodpovedal dávke inzulínu, aby sa predišlo hypo- alebo hyperglykémii. Množstvo sacharidov sa v sacharidových jednotkách (1 SJ = 10 g sacharidov).
Diabetici by mali uprednostňovať jedlo, ktoré spôsobuje iba pomalé zvýšenie hladiny glukózy v krvi – ide o glykemický index. Glykemický index pomáha posúdiť rôzne druhy jedál podľa ich vplyvu na zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Rýchlosť zvýšenia hladiny glukózy v krvi závisí od zloženia jedla a spôsobu jeho prípravy. Jedlo s nízkym obsahom vlákniny alebo výrazne upravené jedlo vedie k rýchlemu nárastu hladiny glukózy v krvi, zatiaľ čo jedlo, ktoré nebolo upravené alebo obsahuje veľa vlákniny spôsobuje pomalý nárast tejto hladiny.
Jedlo s vysokým glykemickým indexom (75 – 100 %): glukózové tablety, med, limonády, ovocné džúsy, biele pečivo, škrobová múka, kukuričné lupienky. Jedlo so stredným glykemickým indexom (50 – 75 %): zemiaky, ryža, cestoviny, miešaný chlieb, müsli. Jedlo s nízkym glykemickým indexom (30 – 50 %): celozrnné výrobky, zelenina, ovocie, strukoviny, mliečne výrobky.
Glykemický index GI
Spôsob merania vplyvu jedla bohatého na sacharidy na hladinu glukózy v krvi
Štandard: glukóza = 100 %
GI
75-100% | napr. glukóza, med, limonády, ovocné džúsy, biele pečivo, škrobová múka, kukuričné lupienky |
50-75% | napr. zemiaky, ryža, cestoviny, miešaný chlieb, müsli |
30-50% | napr. celozrnné výrobky, zelenina, ovocie, strukoviny, mliečne výrobky |
Výpočet jedál
Ktoré jedlo sa počíta v chlebových jednotkách/sacharidových jednotkách?
Kukurica a kukuričné výrobky (chlieb, múka, ...)
Prílohy, napr. ryža, cestoviny, zemiaky, knedličky, ...
Ovocie, ovocné výrobk
Ovocné a zeleninové džús
Tekuté mliečne výrobky, napr. mlieko, jogurty, ..
Sladká kukurica
Skrytý cukor
Náhrady cukru (neodporúčajú sa!)
Sladkosti pre diabetikov – prečítajte si štítok; (Poznámka: Mnoho týchto špeciálnych sladkostí je bohatých na energiu a tuky)
Strukoviny
Nepočíta sa
Zelenina a šaláty
Maslo, margarín, oleje (používajte iba v malých množstvách)
Huby
Orechy
Ryby
Mäso, údeniny (Upozornenie: Venujte pozornosť skrytým cukrom a tukom!)
Syr
Vajcia
Umelé sladidlá