Bielkoviny
ŽIVOTNE DÔLEŽITÝ STAVEBNÝ MATERIÁL V TELE
Príliš veľké množstvo bielkovín môže mať vplyv na obličky a prispieť k vzniku dny
Bielkoviny sú stavebným materiálom ľudského tela – každej jednej ľudskej bunky. Telo ich používa na stavbu a prestavbu buniek a svalov. Okrem plnenia primárnej úlohy ako stavebného materiálu zohrávajú bielkoviny menšiu úlohu aj pri dodávaní energie.
Zdroje bielkovín by mali byť súčasťou jedálnička každý deň. 1 gram bielkovín je zdrojom 4,1 kcal. Aj keď bielkoviny nezvyšujú hladinu glukózy v krvi, príliš veľké množstvo bielkovín je zdrojom skrytých tukov, prispieva k vzniku dny a môže zaťažiť obličky. Ani u diabetikov by nemali bielkoviny byť zdrojom viac ako 10 – 20 % energie.
Zdroje živočíšnych bielkovín
Mäso
Údeniny
Ryby
Vajcia
Mlieko a mliečne výrobky (jogurty, tvaroh, cmar, kyslé mlieko, syr atď.)
Zdroje rastlinných bielkovín
Strukoviny (fazuľa, šošovica, hrášok, cícer, sója atď.)
Obilniny
Zemiaky
Oriešky a semienka
Výber a kombinácia rôznych zdrojov bielkovín, rastlinných a živočíšnych, umožňuje dosiahnuť pestrosť a optimálne dávky bielkovín.
Odporúčania:
Do svojho týždenného jedálnička zahrňte vegetariánske dni
Strukoviny konzumujte niekoľkokrát do týždňa
Pravidelne používajte (celozrnné) obilniny, zemiaky, orechy a semienka
Denne konzumujte mlieko a mliečne výrobky
Upozornenie: Vyhýbajte sa mliečnym výrobkom s pridaným cukrom (napr. ovocný jogurt)
Konzumujte 3 vajcia týždenne
Konzumujte maximálne 3 porcie mäsa týždenne (1 porcia mäsa alebo rýb zodpovedá kúsku o veľkosti dlane a hrúbke prsta)
Konzumujte 1 – 2 porcie rýb týždenne, striedajte ryby s nízkym a vysokým obsahom tukov (ryby s vysokým obsahom tukov, napr. losos, sleď, makrela, sivoň, obsahujú omega-3 mastné kyseliny prospešné pre zdravie)
Údeniny konzumujte iba príležitostne a s mierou