Bielkoviny

ŽIVOTNE DÔLEŽITÝ STAVEBNÝ MATERIÁL V TELE

Príliš veľké množstvo bielkovín môže mať vplyv na obličky a prispieť k vzniku dny

 

Bielkoviny sú stavebným materiálom ľudského tela – každej jednej ľudskej bunky. Telo ich používa na stavbu a prestavbu buniek a svalov. Okrem plnenia primárnej úlohy ako stavebného materiálu zohrávajú bielkoviny menšiu úlohu aj pri dodávaní energie.

Zdroje bielkovín by mali byť súčasťou jedálnička každý deň. 1 gram bielkovín je zdrojom 4,1 kcal. Aj keď bielkoviny nezvyšujú hladinu glukózy v krvi, príliš veľké množstvo bielkovín je zdrojom skrytých tukov, prispieva k vzniku dny a môže zaťažiť obličky. Ani u diabetikov by nemali bielkoviny byť zdrojom viac ako 10 – 20 % energie.

 

Zdroje živočíšnych bielkovín    

  • Mäso

  • Údeniny

  • Ryby

  • Vajcia

  • Mlieko a mliečne výrobky (jogurty, tvaroh, cmar, kyslé mlieko, syr atď.)

     

Zdroje rastlinných bielkovín

  • Strukoviny (fazuľa, šošovica, hrášok, cícer, sója atď.)

  • Obilniny

  • Zemiaky

  • Oriešky a semienka


Výber a kombinácia rôznych zdrojov bielkovín, rastlinných a živočíšnych, umožňuje dosiahnuť pestrosť a optimálne dávky bielkovín.
 

Odporúčania:

  • Do svojho týždenného jedálnička zahrňte vegetariánske dni

  • Strukoviny konzumujte niekoľkokrát do týždňa

  • Pravidelne používajte (celozrnné) obilniny, zemiaky, orechy a semienka

  • Denne konzumujte mlieko a mliečne výrobky

  • Upozornenie: Vyhýbajte sa mliečnym výrobkom s pridaným cukrom (napr. ovocný jogurt)

  • Konzumujte 3 vajcia týždenne

  • Konzumujte maximálne 3 porcie mäsa týždenne (1 porcia mäsa alebo rýb zodpovedá kúsku o veľkosti dlane a hrúbke prsta)

  • Konzumujte 1 – 2 porcie rýb týždenne, striedajte ryby s nízkym a vysokým obsahom tukov (ryby s vysokým obsahom tukov, napr. losos, sleď, makrela, sivoň, obsahujú omega-3 mastné kyseliny prospešné pre zdravie)

  • Údeniny konzumujte iba príležitostne a s mierou