Cukor, sladidlá a spol.

CUKOR A NÁHRADY CUKRU POUŽÍVAJTE STRIEDMO

Sladkosti s mierou a potešením

 

Diabetici nemajú zakázané konzumovať cukor. Konzumácia cukru s mierou je prijateľná rovnako ako u ľudí, ktorí diabetom netrpia.

Cukor je zdrojom energie, ale má nízky alebo nulový obsah vitamínov, minerálov a vlákniny.

Nadmerná konzumácia cukru spôsobuje vysokú hladinu cukru v krvi a prispieva k priberaniu. Príležitostná konzumácia malej porcie sladkostí nepredstavuje žiadne zdravotné riziká.

 

Cukor

Cukor v čistej podobe (napr. v ovocných džúsoch, limonádach, cukre, cukre v káve/čaji) spôsobuje veľmi rýchle a výrazné zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Cukor v „zaobalenej“ podobe (napr. v pečive) spôsobuje pomalšie zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Preto treba cukor v „zaobalenej“ podobe uprednostňovať pred cukrom v čistej podobe.

Hnedý cukor, med, javorový sirup, agávový sirup, ryžový sirup ani cukor a sirup z kokosových kvetov nie sú zdravšími alternatívami klasického cukru.

Okrem klasického cukru existujú aj rôzne náhrady cukru, napríklad 

  • Náhrady cukru

  • Sladidlá

 

Náhrady cukru

Patria sem fruktóza, sorbitol, xylitol, manitol, maltitol a isomalt. Tieto látky obsahujú sacharidy, a preto ovplyvňujú hladinu glukózy v krvi. Vo väčších množstvách majú laxatívne účinky.
Výnimkou je náhrada cukru erythritol. Erythritol nie je zdrojom energie a neovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.

 

Sladidlá

Patria sem acesulfám K, aspartám, cyklamát, sacharín, sukralóza, taumatín, glykozidy steviolu, neohesperidín DC, neotam, soľ aspartám-acesulfámu, advantám. Tieto látky neobsahujú žiadne kalórie a neovplyvňujú hladinu glukózy v krvi. Sladidlá sú vhodné na sladenie jedál a nápojov. V potravinárskom priemysle sa používajú ako sladidlá do výrobkov bez obsahu cukrov (napr. „light“ nápojov).

 

Náhrady cukru (s výnimkou erythritolu) nemajú oproti klasickému cukru žiadne výhody. Sladidlá a erythritol zasa nemajú žiadny vplyv na hladinu glukózy v krvi, odporúča sa však používať ich opatrne.

Obmedzenie konzumácie sladkých jedál a nápojov posilňuje vnímanie sladkej chuti. To automaticky vedie k nižšej konzumácii sladkých jedál a nápojov, čo je prospešné pre zdravie.

Neodporúčajú sa špeciálne potraviny pre diabetikov. Tieto výrobky sú často drahšie a bohatšie na tuky než bežné výrobky a/alebo obsahujú náhrady cukru.

 

Sladkosti konzumujte s mierou, ale s potešením.
Cukor a náhrady cukru používajte striedmo.