Vláknina

ZDRAVÁ PRE ČREVNÚ FLÓRU, HLADINU GLUKÓZY A CHOLESTEROLU V KRVI

Nasýti a má pozitívne účinky

 

Vláknina je časť rastlín, ktorá sa nedá stráviť, ale potrebujú ju baktérie v našich črevách, aby črevá ostali zdravé. Vláknina neobsahuje kalórie a nezvyšuje hladinu glukózy v krvi. Navodzuje dlhší pocit sýtostispomaľuje zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Denne treba konzumovať približne 30 – 40 g vlákniny.

Medzi jedlá bohaté na vlákninu patria: ovocie, šaláty, zelenina, strukoviny, orechy, celozrnné výrobky (napr. celozrnné pečivo), cestoviny, ryža, obilninové lupienky a múka. Medzi jedlá s nízkym obsahom vlákniny patria: bagety, rožky, toast, sladké pečivo, koláče a sladkosti. Tieto druhy jedál nenavodzujú pocit sýtosti a spôsobujú tiež rýchle zvýšenie hladiny glukózy v krvi.

Našťastie je veľmi jednoduché zmeniť stravu tak, aby bola bohatá na vlákninu – stačí do jedálnička každý deň zaradiť viac potravín bohatýchna vlákninu. Možno zistíte, že niektoré z Vašich obľúbených jedál už majú vyšší obsah vlákniny, takže ich budete môcť spokojne jesť viac. 

Ďalšou výhodou stravy bohatej na vlákninu je jej pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a podporu trávenia. Je však dôležité dbať na dostatočný príjem tekutín (minimálne 2 litre), aby vláknina dostatočne zväčšila svoj objem a mohol sa naplno prejaviť jej priaznivý vplyv na zdravie.

 

Ako môže vláknina prispieť k môjmu zdraviu?

Vláknina ...

  • stimuluje tvorbu slín

  • stimuluje trávenie

  • podporuje pocit sýtosti

  • viaže toxíny

  • udržiava črevnú flóru

  • znižuje hladinu glukózy v krvi

  • znižuje hladinu cholesterolu v krv

 

 

Pomaly zvyšujte množstvo vlákniny v strave

Pomaly privykajte svoje telo na väčší obsah vlákniny v jedle, príliš rýchla zmena môže spôsobiť nafukovanie. Cieľom je správny výber, množstvo a zloženie jedál tak, aby ste z nich mali pôžitok, lepšie sa cítili, a aby sa optimalizovala Vaša hladina glukózy v krvi.

V každodennom živote si môžete dopriať riadnu dávku vlákniny už v raňajkách, napr. celozrnný chlieb s čerstvou zeleninou alebo celozrnné ovsené vločky so semienkami a ovocím. Veľmi dobrou voľbou je tiež müsli z obilninových lupienkov s ľanovými semienkami a jablkom.

Pri príprave obeda nahraďte klasické cestoviny celozrnnými, aby ste bez väčšieho úsilia výrazne zvýšili obsah vlákniny. Pridajte tiež viac zeleniny do omáčky a užívajte si nielen chutný obed, ale tiež dlhodobé pozitívne účinky na Vaše zdravie.

Maliny, ostružiny alebo mandle tiež obsahujú veľa vlákniny a sú ideálne na malé občerstvenie medzi jedlami.

Bodku za dňom spraví lahodná večera zložená z celozrnnej ryže, brokolice, hrášku a šalátu zo surovej mrkvy.

 

Nájdite si svoje obľúbené jedlá s vysokým obsahom vlákniny a jednoducho spojte zdravie s pôžitkom.